O NÁS
Navazujeme na staletou tradici vaření piva ve Znojmě v historickém areálu Znojemského hradu a jako městský pivovar vaříme Znojemské pivo řemeslným způsobem z místních surovin pro místní lidi.
Miroslav Harašta, ředitel
Historie
Roku 1278 udělil římský král Rudolf I. Habsburský městu Znojmu várečné a mílové právo při tažení z bitvy na Moravském poli. Další zmínka o vaření piva ve městě pochází z roku 1363, kdy bylo v Losunkové knize z doby Karla IV. uvedeno několik právovárečných měšťanů. Nejstarší dochované stanovy cechu pivovarského ve Znojmě se datují k roku 1446, avšak samotný moderní městský pivovar byl založen až roku 1720, poté, co v roce 1709 císařským patentem získalo město Znojmo pozemek kolem hradní rotundy Sv. Kateřiny. V roce 1860 prodalo město svůj pivovar za 50 000 zlatých měšťanu Tomáši Mauralovi. Jeho rodina vlastnila pivovar až do roku 1921, kdy byl přejmenován na První znojemský parní pivovar a sladovna. Pivovar fungoval i během druhé světové války a po ní byl v roce 1948 znárodněn.V roce 1974 dosáhl znojemský pivovar největšího výstavu piva v historii a to 246 595 hl. Obliba piva v tomto městě stoupala a roku 1992 vznikla tradice pivních slavností. Hned rok poté byl pivovar privatizován a získala ho firma vzniklá ze členů managementu pivovaru. V roce 2003 byl pivovar prodán brněnskému pivovaru a jeho nový vlastník, mezinárodní koncern , roku 2005 přesunul výrobu piva do Brna. V areálu zůstala pouze produkce sudových limonád. Dne 15. června 2009 výroba piva ve Znojmě skončila a za celou dobu fungování pivovar nepřekonal výstav piva z roku 1974.
Znojemský městský pivovar
V roce 2014 vzniká plán na revitalizaci výroby piva a celého areálu a první várku Znojemského piva ze Znojemského městského pivovaru mohli fanoušci ochutnat 17.11.2015. Areál pivovaru od té doby prošel neuvěřitelnou proměnou a dnes zde kromě řemeslného Znojemského městského pivovaru mohou místní i turisté zavítat do Enotéky, Exkurze pivovarnictví, pokochat se úžasným pohledem na Znojmo z TeraZy u rotundy sv. Kateřiny nebo si vychutnat čerstvé pivo přímo z pivovaru a moderní českou gastronomii v přilehlé ReZtauraci se Zahrádkou.
Znojemské pivo
V naší nabídce najdete nejenom tradiční ležáky, ale i polotmavá, silná, svrchně kvašená piva korunovaná světovými unikáty. Vlajkovou lodí našeho pivovaru je Znojemská 11 dle tradiční receptury našeho emeritního sládka Karla Čaňka. Základní řadu doplňuje zuper hořká Zámecká 12, silné, 4x chmelené Zetko a polotmavá, karamelová Rotunda 11. Téměř každý měsíc v roce věnujeme nějakému ze speciálů, kdy mezi ty neoblíbenější patří adventní Medová 13, unikátní Sauvin 11 s použítim lokálních vinných kvasnic, velikonoční Brut IPA Mozaic, NEIPA bombaZtic nebo zajímavě chmelené ležáky CereZ a 20Z2.
Výroba piva
Náš pivovar vznikl v roce 2015, pracujeme tak se současným vybavením, které však používáme s maximální úctou k tradičním výrobním postupům, které jsou tradiční pro Znojemsko. Pečlivě vybraný moravský slad po příjmu zpracujeme na našem dvouválcovém šrotovníku. Naše pivo vaříme, rmutujeme a scezujeme na dvounádobové varně s vířivou kádí, jež má objem vyrážené mladiny 20 hl. Jedna várka trvá 10-12 hodin. Naše pivo otevřeně kvasí na tradiční spilce, následně se zakulacuje a zraje v tancích ležáckých za optimálních teplot, tlaků a bez jakýchkoliv časových kompromisů. Nemáme robotizovanou linku, ale šikovné ruce našich lidí, které se o stáčení starají. Stáčíme jak do klasických nerezových sudů, tak i skleněných a plastových lahví různých velikostí dle potřeby našich zákazníků.
Karel Čaněk
Emeritní sládek Vařením piva ve Znojmě jsem strávil většinu svého života. Do pivovaru Znojmo jsem nastoupil v roce 1965, kdy televize začala vysílat Večerníček. Byl jsem mistrem na varně i spilce, podsládkem, sládkem i managerem. Teď mne můžete slyšet vyprávět o vaření piva, když se k nám objednáte na exkurzi.